Benvinguts! Cal dir que aquests dies seran bàsicament plujosos a practicament tot el territori català, en posterioritat és probable que vingui una entrada d'aire fred, ja veurem el que passa..

dilluns, 11 de gener del 2010

FRED I NEVADES A TOTES LES COTES

Aquests dies hem tingut una situació de rigurós hivern amb nevades molt significatives cap a l'interior de Tarragona i part del Pla de LLeida. Cal destacar com bé diu el titular que la neu també s'ha presentat a cota 0, no a tot el país, només al litoral de Tarragona i sud de la costa Brava on les nevades van deixar de 0cm fins a 5cm al mateix litoral, i cap a la zona muntanyosa ha deixat gruixos de fins a 1 metre de neu, més concretament a Prades, a la resta fins a 60-70cm. Els contraforts de la Serra de Prades van rebre bastanta neu però res en comparació amb les zones més elevades, el Puig d'en Cama és un puig de 717 metres sobre el nivell del mar que està a la cara sud de la serra Prelitoral Tarragonina i només ha rebut 10cm de neu, en quan a Falset està a 300m sobre el nivell del mar i ha rebut 60cm, que ha passat en aquest fenòmen? Resulta que Falset tot i estar a la mateixa distancia del mar que el Puig d'en Cama aquesta població té una serra que la tapa contra corrents marins i fa de que l'aire de l'interior penínsular penetri per la Vall de l'Ebre i arribi fins allí. l'orografia del vent també hi té molt a veure, segons les zones el vent bufa més i en altres llocs no hi bufa tant, això també va ser un dels factors que van fer sorprendre la nevada en diferents llocs.
Aquesta situació d'onada d'aire fred s'està acabant i es preveu un parell de dies amb situacions borrascoses que portarien pluja a Catalunya i neu al Pirineu.

Jaume Alegre

2 comentaris:

  1. Molt bon resum Jaume!
    M'ha agradat molt l'explicació de per què ha nevat a Falset, i tens tota la raó! tot i que també hem de tindre en compte que en aquestes zones les precipitacions van ser més persistents i abundants i a més també hi havia més aire fred.

    Salutacions company!!

    ResponElimina